Kennisblog

Deel dit bericht

facebook share

Wat levert marketing automation u op?

Wat levert marketing automation u op?

Marketing automation is voor veel bedrijven de sleutel voor een beter online resultaat. Goede online marketing levert een concrete bijdrage aan uw omzet. De disciplines marketing en sales zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Marketing automation heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. De belangrijkste reden hiervoor is het sterk veranderde consumentengedrag. Dit geldt zowel voor B2C als voor B2B bedrijven. Marketing organiseren we al lang niet meer voor de massa. Met ‘one to one marketing’ probeert u een klant zo lang mogelijk aan u te binden. Met interactie als uitgangspunt past u een product of dienst optimaal aan de wensen en behoeften van de individuele klant. Met marketing automation kunt u dit realiseren.

 

Wat is marketing automation?

Met de term marketing automation bedoelen we het gebruik van geautomatiseerde systemen via email. Die systemen zetten we in voor verschillende doeleinden. Een belangrijk doel is het vereenvoudigen en automatiseren van uw online marketingactiviteiten. Bezoekers schrijven zich in voor een nieuwsbrief. Laten hun naam en emailadres bij u achter. Vervolgens kunt u deze mensen door middel van geautomatiseerde emails bereiken en inspireren met nieuwe aanbiedingen, inspireren met afgeronde projecten, korting aanbieden op uw producten.

Het zorgt voor de binding waar we het eerder over hadden. Binding met uw leads en prospects, maar ook met uw bestaande klanten. U helpt hen als het ware door de verschillende stappen van de buyer journey en zorgt voor een optimale customer experience.

 

“Met marketing automation automatiseer je de hele customer journey. Van het eerste bezoek aan je website tot het moment dat die het moment van aankoop en ook daarna. In principe is het een meetbare conversie funnel!”

 

Hoe werkt marketing automation in de praktijk?

Met marketing automation zet u nieuwe websitebezoekers om in leads. Vervolgens zet u deze leads om in klanten. Dit doet u door ze relevante en nuttige informatie op basis van hun gedrag en interesses te geven.

De timing is hierbij ook van groot belang. Als u op het juiste moment de klant benadert met informatie waar ze behoefte aan heeft dan leidt u ze als het ware door het hele aankoopproces.

De kans op conversie maakt u op deze manier zo groot mogelijk. Een veel gebruikt kanaal hiervoor is direct marketing (e-mails).

 

Conversies benoemen en vervolgacties opzetten

Binnen het proces kunt u verschillende conversies benoemen en vervolgacties opzetten. We geven graag een voorbeeld. Uw websitebezoeker downloadt een whitepaper. Deze conversie heeft als vervolgactie uiteraard dat u de whitepaper verstuurd naar de aanvrager. Met marketing automation kunt u ervoor zorgen dat deze lead na een aantal dagen nóg een e-mail krijgt.

In deze opvolging kunt u bijvoorbeeld vragen of de whitepaper goed is ontvangen en of er vragen zijn. Of u neemt een link op naar de bestelpagina. Op deze manier zorgt u dus dat de lead in de volgende fase van het aankoopproces komt.

 

Leadnurturing en 1+1=3

Met marketing automation kunt u nieuwe marketing qualified leads ontwikkelen tot sales qualified leads. Dit proces heet leadnurturing.

lead nurturing
lead nurturing

 

U bent wellicht bekend met het fenomeen dat marketing en sales niet altijd optimaal samenwerken. Is dit in uw bedrijf ook het geval?

Marketing en sales kunnen echter niet zonder elkaar omdat er sprake is van een doorlopend proces. Met marketing automation zullen de afdelingen elkaar gaan aanvullen en versterken.

 

Leadscoring: wat is de waarde van uw lead?

Marketing automation werkt met een puntensysteem waarmee u het gedrag van de bezoeker kunt volgen. U definieert verschillende acties voor een marketing qualified lead en kent hier punten aan toe.

  • Het klikken op een link is bijvoorbeeld (5 punten)
  • Het openen van een nieuwsbrief (10 punten).

Met iedere actie bouwt de bezoeker dus punten op. Zo kunt u de leads categoriseren en profielen opbouwen. Uw salesafdeling belt een bezoeker pas na op het moment dat deze een bepaald aantal punten heeft.

De interactie is op deze manier veel groter en u maakt zo van de marketing qualified lead een sales qualified lead. En de naam zegt het al, met marketing automation gebeurt dit geheel automatisch.

Wilt u meer weten waarom Marketing Automation ook voor uw organisatie van grote waarde kan zijn? Neem contact met ons op!

facebook share

Lees verder op Forwardmarketing.nl

Webstijl is nu Forward Marketing

Meer lezen over SEO, SEA, Social Media, conversie, leads en webdesign?

Bekijk forwardmarketing.nl

Left Menu Icon