Kennisblog

Deel dit bericht

facebook share

Websitesnelheid – Elke seconde telt!

Websitesnelheid – Elke seconde telt!

Als je mij vraagt naar één van mijn grootste ergernissen van het internet, zal ik direct zeggen, een website die langzaam laadt. Zodra een website te lang moet laden klik ik hem weg en ga ik iets anders doen op mijn laptop of telefoon. Waarschijnlijk komt deze ergernis jou ook wel bekend voor. In dit artikel beschrijven we wat de invloed is van een langzame website op je conversie en SEO resultaten.

Websitesnelheid is een rankingfactor

Sinds juli 2018 is websitesnelheid officieel 1 van de ranking factoren op basis waarvan Google bepaald of jouw website hoog scoort in Google. Het is niet de bepalende factor waardoor je hoog gaat scoren in de zoekresultaten, maar wel een belangrijke. Google adviseert dan ook om de snelheid vanje website regelmatig te testen met programma’s als ‘Pagespeed Insights’ of ‘Lighthouse’ .

Google heeft tegelijkertijd ook aangegeven dat alleen de meest langzame websites zullen worden bestraft met een lagere ranking in Google. Desalniettemin zul je de concurrentie voor willen blijven en zal een bezoekje aan de bovengenoemde websites zeker een noodzakelijke zijn om te kijken waar je , je website kunt optimaliseren.

paginasnelheid via pagespeed insights plugin
paginasnelheid via pagespeed insights plugin

In 2010 was je paginasnelheid alleen een ranking factor

 

Wanneer heeft mijn website een goede websitesnelheid?

De ‘Pagespeed Insights’ tool beoordeeld websites met een score die ligt tussen de 0-100. Wanneer je website boven de 85 scoort hoef je, je niet druk te maken en zit je ruim binnen de marges van een snelle website volgens Google.

Scoort je website tussen 50-70, dan valt er nog wat te knutselen aan de website. Scoor je lager dan 50, dan is er werk aan de winkel en moet je oppassen dat Google je niet bestraft voor een slecht scorende website op het gebied van snelheid.

lage paginasnelheid score in pagespeed insights
lage paginasnelheid score in pagespeed insights

 

Impact van websitesnelheid op SEO

Naast het gebruiksgemak van de bezoeker heeft de website snelheid ook impact op de vindbaarheid van jouw website in de zoekmachines.  Hoe sneller jouw website is, hoe hoger Google je website zal ranken. Hoe beter jouw bedrijf zichtbaar is in de zoekresultaten van Google, hoe meer bezoekers je zal krijgen op je website.

Jouw website wordt regelmatig geïndexeerd en gecrawld door de robots van Google. Als je een trage website hebt, dan kunnen deze robots minder pagina’s beoordelen op jouw website minder pagina’s kunnen beoordelen betekent dat niet al je pagina’s op de website kunnen worden geïndexeerd in de zoekresultaten. Het gevolg is een minder goed presterende website overall.

 

Heb je al een snelle website, maar sta je nog relatief laag in de ranking? Webstijl helpt je op weg. 

 

An extra 0.5 seconds in each search page generation would cause traffic to drop by 20%” – Google

 

Wat is de impact van websitesnelheid op het aantal conversies?

Onderzoek van Hubspot laat zien dat je website snelheid echt een groot effect heeft op je sales. Bijna de helft van alle internetgebruikers verwacht dat een site binnen 2 seconde wordt geladen en heeft de neiging om een site te verlaten die niet binnen 3 seconde is geladen.

Daarbij zal 79% van je bezoekers niet opnieuw naar je site komen als deze website niet de juiste prestaties levert.

Eindresultaat: Veel potentiële verkopen gaan verloren door een website die een paar seconden langzamer laadt dan je concurrent.

 

One second of load time delay would cost Amazon $1.6 billion in sales per year” – Amazon

 

 

Optimaliseer voor mobiel verkeer

Het aandeel mobiel verkeer wordt steeds groter, daarnaast zijn consumenten ook veel eerder geneigd een aankoop via de mobiele telefoon te doen, waar dit in het verleden nog vaak als oriënterend kanaal werd gebruikt. Het is dus extra belangrijk dat je mobiele website versie ook razendsnel werkt. Het wegklikken bij een langzame site naar een andere app gaat namelijk heel eenvoudig op je telefoon.

 

Hoe snel is jouw website?

Om eenvoudig te kijken hoe jouw website het doet kan je de web-based tool van Pingdom gebruiken of de Pagespeed Insights tool van Google. Omdat de aandachtsspanne van de gemiddelde website gebruiker tegenwoordig lager ligt dan de aandachtsspanne van een goudvis. Geen grap, echt waar! Is het belangrijk dat je website binnen 2 seconde zichtbaar moet zijn, of althans het bovenste gedeelte (boven de vouw) van de website moet geladen zijn.

Benieuwd hoeveel sneller jouw website kan worden?

Met een aantal quick fixes kan je soms al snel een paar seconden besparen. Webstijl helpt.

Stuur een mailtje naar mij via service@webstijl.nl dan bekijken we de mogelijkheden zodat de bezoekers van jouw site zich ook zo voelen tijdens hun bezoek:

facebook share

Lees verder op Forwardmarketing.nl

Webstijl is nu Forward Marketing

Meer lezen over SEO, SEA, Social Media, conversie, leads en webdesign?

Bekijk forwardmarketing.nl

Left Menu Icon