Kennisblog

Deel dit bericht

facebook share

WordPress 5.0 Gutenberg update

WordPress 5.0 Gutenberg update

De grootste WordPress update in jaren

Misschien heb je al het een en ander rond horen gaan in de WordPress-wereld. Iets genaamd Gutenberg. Dé nieuwe manier om je websites content te geven. De impact hiervan zal behoorlijk groot zijn. Sommige zien het als een grote vooruitgang terwijl andere best kritisch zijn. Heb je nog geen idee waar dit over gaat? Wij introduceren u Gutenberg. De nieuwe WordPress editor.

WordPress 5.0 – De grote Gutenberg update

WordPress is door de jaren heen drastisch veranderd. In de vroege jaren was WordPress vooral ontwikkeld voor zelfstandige bloggers. Ondertussen wordt WordPress door veel grote bedrijven gebruikt als de basis voor hun WordPress website.

Voor velen is WordPress dus niet meer weg te denken. Sommige functionaliteiten van WordPress stammen nog uit de beginjaren en daar is de editor er één van. De nieuwe Gutenberg-editor moet hier verandering in gaan brengen.

Waarom zou je de nieuwe Gutenberg editor willen hebben?

De missie is om de ervaring voor het bewerken van de berichten en pagina’s makkelijker te maken. Zo moet iedereen zelf op een simpele manier zijn eigen ontwerp kunnen creëren. Als je enige tijd hebt doorgebracht met WordPress ben je bekent met de standaard editor. In de Gutenberg editor wordt het mogelijk om de inhoud van de pagina te benaderen zoals de website er daadwerkelijk uit komt te zien.

Key features:

  • Een nieuwe standaard bewerker die je kan gebruiken om je berichten, pagina’s en andere content aan te passen
  • Het biedt verschillende ‘blokken’ die je kan verplaatsen en rangschikken en aanpassen
  • Je kan je lay-out opmaken zonder het gebruik te maken van coderen

Bovendien gaat WordPress nu ook rechtstreeks concurreren met verschillende “zelf- bouw” websites zoals Squarespace, Jimdo en Wix.

De toekomst van de nieuwe editor

Tot nu toe zijn er veel gemengde reacties over de nieuwe editor, sommige houden van het gebruiksvriendelijke en moderne ontwerp. Tegelijkertijd vinden andere de nieuwe editor geen grote vooruitgang omdat het (nog) niet genoeg functies biedt.

Onze eigen ervaring met de nieuwe editor leert dat het een aantal goede nieuwe functies heeft, maar dat het nog een lange weg te gaan heeft. Er is vooral meer mogelijk voor het schrijven en opmaken van tekst en berichten. Verder ziet het blokkensysteem, waar de nieuwe editor meewerkt, er veelbelovend uit omdat het veel populaire tools voor het maken van een pagina beschikbaar maakt.

Helaas is de diepgang van de mogelijkheden voor het aanpassen van deze blokken dan weer minimaal. Voor de vele WordPress gebruikers die zelf hun website in beheer hebben en die niet veel verstand van coderen hebben, zal het een toevoeging zijn die zeer welkom is.

Wat betekent de WordPress update voor designers?

Gutenberg heeft een behoorlijk debat losgemaakt tussen ontwerpers, ontwikkelaars en makers van inhoud. Sommigen zien er naar uit om een meer bijgewerkte, moderne WordPress-editor te zien, terwijl anderen zich zorgen maken over de gevolgen van de wijzigingen voor de huidige websites en plug-ins. En zoals met elke grote verandering in iets waar we al zo lang mee bezig zijn, kan het eng en ongemakkelijk zijn om opnieuw een volledig nieuw proces te leren kennen.

Aan de slag met de Gutenberg editor

De Gutenberg editor wordt in WordPress 5.0 officieel geïntroduceerd.

Wil je het graag nu al uitproberen?

Update dan je WordPress naar de nieuwste versie en voeg de Gutenberg editor toe als plug-in aan je website.

Let op: het gaat wel om een testversie, dus vergeet niet om een back-up te maken van je website voordat je aan de slag gaat 😉

Conclusie

Eén van de beste dingen over een open-source platform zoals WordPress is dat het voortdurend in ontwikkeling is. De Gutenberg editor is een poging om een ​​van de belangrijkste functies van het platform op te fleuren. Dit project is bedoeld om een ​​betere en flexibele gebruikerservaring te creëren dan het huidige systeem.

Zoals besproken, werkt de Gutenberg-editor door het bieden van ‘blokken’ die je kunt aanpassen en opmaken. Het is tot nu toe beperkt in wat het kan bereiken, maar een groot aantal extra functies is nog in ontwikkeling. Hoewel deze editor zich momenteel in de vroege bèta bevindt en nog lang niet klaar is voor algemene implementatie.

Meer weten over de Gutenberg-editor?

Stefan, onze WordPress-guru praat je graag bij.

? s.angenent@webstijl.nl,

of via de contact pagina.

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:

 

facebook share

Lees verder op Forwardmarketing.nl

Webstijl is nu Forward Marketing

Meer lezen over SEO, SEA, Social Media, conversie, leads en webdesign?

Bekijk forwardmarketing.nl

Left Menu Icon