Kennisblog

Whitepaper

Maak van bezoekers klanten

Download

Deel dit bericht

facebook share

Social media kanalen kiezen met de juiste strategie

Social media kanalen kiezen met de juiste strategie

Als u meer en beter gebruik wilt maken van social media start dan met het vaststellen van uw doelstelling. Wat wilt u precies bereiken? Vervolgens legt u in een strategisch plan vast welke social media kanalen u gaat inzetten. Dit hangt vooral af van de doelgroep, maar ook van de beschikbare content. Veel bedrijven zitten al op social media en de keuze is groot. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en LinkedIn. Maar ook de meer recente kanalen zoals Pinterest, Snapchat, Vine en de videofunctie van Twitter: Periscope.

In onze klantgesprekken hebben we het ook vaak over social media. We merken hierbij vooral dat bedrijven zomaar met social media zijn gestart zonder echt na te denken over de invulling. Of dat gekozen is voor bepaalde kanalen maar dat die keuze niet onderbouwd is. “We willen iets met Facebook!” “We hebben een Instagram account, maar we posten eigenlijk nooit iets.” Dit soort uitspraken horen we geregeld.

Een goede basis

Het is echt zonde. Met social media marketing kunt u namelijk heel gericht uw doelgroep bereiken. Natuurlijk moet u dan wel weten wie uw doelgroep is. Daar start een social media strategie altijd mee. Voor veel kleine ondernemers en het MKB is het lastig om de doelgroep in kaart te brengen. Het is verleidelijk om te denken dat uw product of dienst voor iedereen aantrekkelijk is. Maar dat is uiteraard niet zo. Durf te kiezen! Zo kunt u uw social media marketing zo goed mogelijk aanscherpen en heel gericht uw doelgroep bewerken.

Doelgroep in kaart brengen

Hoe brengt u de doelgroep in kaart? De eerste stappen zijn echt geen rocket science. Stel uzelf een aantal vragen en maak op basis van deze antwoorden een lijst met standaard kenmerken van potentiele klanten. Interessante gegevens zijn: leeftijd, geslacht, regio & plaats, opleidingsniveau, beroep & functie. In B2B kunt u daar de kenmerken branche, omzet, soort bedrijf, plaats & regio en aantal werknemers aan toevoegen.

Customer journey mapping

Wilt u de doelgroep nog verder uitdiepen dan is het aan te raden om klantreizen en persona’s uit te werken. Het in kaart brengen van de customer journey zorgt ervoor dat u marketing nog beter kunt afstemmen op het beslisproces. Het geeft inzicht in de verschillende fases waarin leads zich bevinden, wat ze nodig hebben om naar een volgende fase te komen en welke content en social media kanalen u hierbij kunnen helpen. Met als doel om van een lead uiteindelijk een klant te maken.

Het social media bos

Maar goed, eerst nog even terug naar social media in zijn algemeenheid. Er zijn dus veel verschillende social media kanalen en het ene is het andere niet. Op Frankwatching staat een mooie infographic van Salesforce met cijfers en achtergronden van 12 social media kanalen. Hier kunt u al veel informatie uit halen. Daarnaast wordt ieder jaar onderzoek gedaan over de trends in social media land. Zoals bijvoorbeeld het onderzoek van Newcom. Blijf vooral bij op dit vlak, want u kunt op basis hiervan steeds uw strategie bijstellen.

Algemene tips

Voor social media in het algemeen geldt dus vooral dat u goed moet nadenken over wat u wilt vertellen. Zit uw doelgroep hierop te wachten? Hebben ze er echt wat aan? Blijf vooral neutraal, varieer en zorg voor relevantie. Focus op interactie. Maak hier tijd voor vrij, want met social media kunt u écht contact krijgen met uw doelgroep. En dat is goud waard!

facebook share
Left Menu Icon